Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!
Eijmans; Voor alle zekerheid!
Een scheiding is een emotionele gebeurtenis. Onzekerheid over de toekomst speelt daarin een grote rol. En dan gaat het ook over waar te wonen en waarvan te leven. De financiële consequenties zijn vaak niet meteen te overzien. Gaat u het redden alleen? Het Geldplan Scheiden van Nibud geeft een eerste indicatie én een persoonlijk actieplan.
Wanneer een lange relatie verbroken wordt, moeten de financiën als het ware ontward worden. Vaak is het uitgavenpatroon gebaseerd op twee inkomens. De lasten zullen in het algemeen toenemen, omdat woonlasten niet langer gedeeld kunnen worden maar ook vanwege verhuis- en inrichtingskosten. Misschien blijft een van beiden in de huidige woning wonen, maar het kan ook zijn dat die verkocht moet worden.
Inzicht
Budgetinstituut Nibud heeft een ‘geldplan Scheiden’ ontworpen. In de tool beantwoord u enkele vragen over uw persoonlijke situatie. U vult het inkomen van uzelf en uw partner in, de maandelijkse huurlasten/hypotheeklasten en het eigen vermogen zoals spaargeld. Op basis daarvan ziet u een schatting, per persoon, van de inkomsten en uitgaven na scheiding. De tool geeft op basis van de gezinssamenstelling indicatieve bedragen voor boodschappen, kleding en vervoer. De bedragen zijn aan te passen aan uw werkelijke situatie. Op die manier krijgt u inzicht in de situatie na de scheiding.
Naast een financieel overzicht, reikt de tool ook een aantal actiepunten aan, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Denk aan de eigen woning, pensioen, fiscale zaken, ouderschapsplan en alimentatie.
Eigen woning
Scheiden met een eigen woning is ingewikkelder dan scheiden met een huurwoning. Misschien wil een van jullie in de woning blijven, maar de bank moet dat wel goedkeuren. De hypotheeklasten moeten dan immers van één inkomen betaald worden en dat is een hoger risico voor de bank. Laat u daarover goed adviseren.
Pensioen
Pensioenen worden in geval van een scheiding niet automatisch verdeeld. U moet zelf actie ondernemen. Als uw partner en u tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap pensioen opbouwen, dan heeft u beiden recht op het opgebouwde pensioen. Voor samenwoners ligt het er aan wat er in het samenlevingscontract staat.
Fiscaal
Daarnaast zijn er ook belastingtechnische gevolgen zoals diverse toeslagen en bijvoorbeeld de aftrek van de hypotheekrente. Het is belangrijk om dit snel te regelen, om te voorkomen dat er eventueel (grote) bedragen terugbetaald moeten worden. De Belastingdienst heeft daarom een scheiden-checklist gemaakt.
Andere zaken
Als er minderjarige kinderen zijn, dan moet er in geval van een echtscheiding een ouderschapsplan komen. Hierin staan ook afspraken over kinderalimentatie. Ook hiervoor geldt dat het verstandig is een specialist te raadplegen. Het kan ook zijn dat er partneralimentatie verschuldigd is, dit ligt erg aan de beider inkomens.
Naast alle bovengenoemde zaken, is het ook belangrijk uw verzekeringen opnieuw te bekijken nu er zoveel verandert.
Wanneer u vragen heeft over een van bovenstaande onderwerpen of advies wenst, neem gerust contact met ons op, wij staan u graag bij!
Bron Finfin Adfiz