Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!
Eijmans; Voor alle zekerheid!
Sommigen hebben nog vakantie maar in september start voor veel jonge mensen toch echt een nieuwe fase: de studie. Misschien blijf je voorlopig bij je ouders, misschien heb je al een leuke studentenkamer op het oog. Het betekent hoe dan ook veel financiële zaken zelf regelen, of je nu op kamers gaat of niet.
Zorgverzekering
Vanaf je achttiende moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Natuurlijk kun je voor dezelfde verzekeraar kiezen als je ouders, maar je kunt ook op zoek gaan naar een voordeliger optie. Door het eigen risico te verhogen en/of af te zien van aanvullende opties, kun je de premie laag houden. Als student kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag, dat moet je zelf regelen op de website van de Belastingdienst.
Andere verzekeringen
Ga je op kamers, dan is een inboedelverzekering voor studenten aan te raden. Controleer ook de voorwaarden ervan: veel verzekeraars willen dat de deur van je kamer op slot kan. Ben je veel op pad met dure apparatuur zoals je laptop, overweeg dan ook een kostbaarhedenverzekering buitenhuis. Controleer ook je reisverzekering, soms mogen studerende, uitwonende kinderen meeliften op de polis van een doorlopende reisverzekering van de ouders. Ook als het gaat om de aansprakelijkheidsverzekering zijn studerende, uitwonende kinderen vaak meeverzekerd op de polis van hun ouders.
Belastingdienst
Op die blauwe enveloppen kan straks zomaar ineens jouw naam staan. De zorgtoeslag is hierboven al genoemd. Een tweede toeslag waar je voor in aanmerking kunt komen is huurtoeslag, je moet dan echter wel een zelfstandige woonruimte huren. Ook is het aan te raden om jaarlijks belastingaangifte te doen. Je werkgever houdt namelijk loonbelasting in op je salaris en als student kun je een deel daarvan terugvragen. Laat dat geld niet liggen. Lees meer op de site van de Belastingdienst.
Lenen
Als student heb je verschillende inkomstenbronnen: collegegeldkrediet, een lening, een eventuele aanvullende beurs (afhankelijk van de draagkracht van je ouders), een ouderlijke bijdrage, de opbrengsten van een studentenbaan en toeslagen. Toch kan het nodig zijn om extra te lenen. Besef dat een lening je na je studie kan beperken bij het afsluiten van een hypotheek. Ook moet je op enig moment de lening gaan terugbetalen. Lees hier de terugbetalingsregels van de Dienst Uitvoering Onderwijs.
Inzicht
Een huishoudboekje klinkt misschien ouderwets, maar tegenwoordig zijn er veel handige apps die je kunt gebruiken om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Zorg verder dat je op de hoogte bent van alle studentenkortingen waarvoor je in aanmerking komt.
Lees meer over verzekeren en op kamers gaan of vraag het ons, wij helpen je graag!
Overal aan gedacht en geregeld? Dan wensen we je vooral veel succes (en plezier) met je studie!
Bron:finfin