Ben jij (financieel) klaar voor je studie?

Ben jij (financieel) klaar voor je studie?

Ga jij binnenkort studeren? En misschien op kamers...Er moet dan veel geregeld worden. Doorloop deze checks om zeker te weten dat je de belangrijkste zaken geregeld hebt.

Collegegeld betaald?
Starten met studeren kan alleen als je collegegeld is betaald. Bij veel onderwijsinstellingen is dit een hoog bedrag dat je in overleg ook in termijnen kan betalen. Informeer bij je onderwijsinstelling wat de mogelijkheden zijn.

Hoe werkt de studiefinanciering?
Studiefinanciering in het kort:
Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen.
Studiefinanciering voor hbo en universiteit bestaat uit 4 onderdelen: lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Lening, reisproduct en collegegeldkrediet zijn er voor iedereen. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders.
Studiefinanciering werkt anders als je nog onder het oude stelsel van studiefinanciering valt. Lees hier hoe het werkt

Toeslagen aangevraagd?
Omdat je als student over het algemeen een laag inkomen hebt, heb je recht op extra toeslagen zoals zorgtoeslag en huurtoeslag. En wist je dat je studiekosten zoals boeken en collegegeld ook kunt aftrekken van de belasting? Lees hier meer over op Belastingdienst.nl

Eindelijk op kamers?
Dan zijn er nog veel meer praktische zaken die geregeld moeten worden. Niet in de laatste plaats het controleren en eventueel aanvragen van je verzekeringen. Sommige zal je al hebben en sommige moeten misschien aangepast worden.
Lees hier onze eerdere verzekeringstips

Ben je benieuwd hoe het met jouw verzekeringen zit? Vraag ons gerust om advies, wij helpen je graag!‹ Terug naar nieuwsoverzicht